Pomarańcza Słodka (Chińska)

cytrusyPomarańcza Słodka Citrus Sinensis, zwana również Chińską została sprowadzona właśnie z Chin i poznana przez Europejczyków pod koniec XV wieku. Jest to drzewo subtropikalne. Do owocnej uprawy pomarańcza słodka - chińskapotrzebuje ciepła i wielu godzin słońca. Optymalnie czuje się w temperaturze od 16 do 30 stopni Celciusza, choć dorosłe drzewa znoszą krótkotrwałe temperatury poniżej zera oraz upały powyżej 45 stopni. Do prawidłowego dojrzewania i wybarwienia owoców potrzebny jest również optymalny balans temperatury i dobowe amplitudy między nocą i dniem.
Jak inne cytrusy Pomarańcza Chińska wymaga obfitego podlewania, lecz nie znosi zalegającej wody.
Komercyjnie uprawiane pomarańcze słodkie rozmnażane są bezpłciowo przez szczepienie na odpowiednich podkładkach. Zrazy ciężko ukorzeniają się wegetatywnie w ziemi.
Drzewo pomarańczy słodkiej osiąga zwykle wysokość 10 metrów, ale znane są też drzewa do 15 metrów wysokości. Roślina kwitnie na biało. Posiada dość duże liście od 4 do 11 cm długości, wiecznie zielone.
Liderem w światowej produkcji pomarańczy jest Brazylia. Drugi największy producent – USA dostarcza o połowę mniej tych cytrusów. Floryda i region Sao Paulo w Brazylii wytwarza 85% światowej produkcji pomarańczy słodkich. Pomarańcza słodka w jednej trzeciej światowej produkcji uprawiana jest na sok i przetwory. Resztę stanowią pomarańcze uprawiane do konsumpcji „na świeżo”.

Pomarańcze zwykłe „jasne”

Do tych pomarańczy zalicza się głównie  pomarańcze „blond” odmiany pomarańczy o wcześniejszym owocowaniu. Generalnie rzecz biorąc pomarańcze jasne w przeciwieństwie do navel nie posiadają „pępka” oraz mają jasny kolor miąższu. W większości używane do produkcji soku, na koncentraty i przetwory, ale znane są gatunki przeznaczone do bezpośredniego spożycia jak pomarańcze pępkowe. Niestety posiadają też większą ilość pestek w owocu.

Hamlin

Hamlin to pomarańcza jasna, której owoc posiada średnią lub małą wielkość. Jest bezpestkowa (lub zawiera parę nasion), słodka, z małą zawartością kwasku, doskonała na soki. Obecnie jest najczęściej uprawianą i najproduktywniejszą pomarańczą na Florydzie. Drzewo dość odporne na przymrozki. Owoce dojrzewają między październikiem a lutym. Hamlin nie zyskał większego uznania poza Florydą i nie jest popularną odmianą poza tym regionem.

Pineapple

Jaffa

Jaffa inaczej Shamouti to pomarańcza chińska wyprodukowana w Izraelu w 1844 roku. W Ameryce jest znana jako Florida Jaffa. Owoce dojrzewają od grudnia do kwietnia.

Salustiana

Salustiana to pomarańcza słodka, która w Hiszpanii dojrzewa najwcześniej wśród pomarańczy blond. Zbiory zaczynają się już w grudniu. Jestpomarańcza słodka drzewko to hiszpańska odmiana o słodkich, średnio-dużych, dobrze wybarwionych owocach, zawierających zwykle parę pestek. Owoce nadzwyczaj dobrze utrzymywane są przez drzewo, bez znacznej straty na jakości. Drzewo rośnie raczej wielkie, jest bardzo produktywne. Salustiana jest stosunkowo nową odmianą. Została wprowadzona w połowie XX w. Obecnie uprawiana głównie w Hiszpanii, Maroku i Argentynie.

Salustiana spotykana jest w polskich marketach, pakowana w siatki, jako pomarańcza deserowa, do spożycia bezpośredniego tak jak pomarańcze navel.

Trovita

Trovita to mutacja pomarańczy z pępkiem – słynnej Washington Navel, jednak zaliczana jest do pomarańczy jasnych ze względu na brak pępka. Jest to średniej wielkości pomarańcza – trochę mniejsza od Washington z paroma pestkami. Doskonała do spożycia „na świeżo” lub na soki. Bardzo smaczna, z większą ilością soku niż u pomarańczy navel. Dojrzewa od zimy do wiosny. Odmiana dobra do uprawy doniczkowej. Dojrzewa na przełomie jesieni i zimy i w zimie.

Parson Brown

Kiedyś bardzo popularna na Florydzie  pomarańcza jasna, która uprawiana była głównie na soki. Stopniowo została zastępowana pomarańczą słodką Hamlin. Obecnie uprawiana w Luizjanie, Teksasie i Arizonie. Owoce dojrzewają bardzo wcześnie bo od października do grudnia.

Pomarańcza Valencia

Pomarańcza Valencia to pomarańcza słodka, która ma ogromne znaczenie dla przemysłu owocowego. Przeznaczana jest głównie na soki ponieważ jej owoce zawierają większą jego ilość niż inne pomarańcze. Pomarańcze słodkie Valencia posiadają owoce o jasnopomarańczowym kolorze skórki. Skórka jest dość cienka, gorzej się łupi niż u pomarańczy navel. Sok Valencii ma dobrze zbalansowany słodko-kwaśny smak. Posiada jednak więcej kwasku niż u pomarańczy z pępkiem. Owoce posiadają od kilku do wielu pestek. Valencie uprawiane są w Australii, Hiszpanii, Południowej Ameryce, Arizonie, Teksasie, Florydzie, Włoszech, RPA.
Wyróżnia się parę ulepszonych odmian Valencii uprawianych komercyjnie:

Midknight

Jest to bezpestkowa odmiana Pomarańczy Valencia która dojrzewa 2-4 tygodnie wcześniej niż zwykła Valencia. Posiada duże owoce o dobrym smaku. Midknight pochodzi z RPA. Drzewo rośnie wolno i jest bardziej wrażliwe na mróz od zwykłej Valencii. Owoce posiadają za to więcej cukru.

Delta

Jest to następna bezpestkowa odmiana z RPA dojrzewająca 2-3 tygodnie przed zwykłą Valencią.

Valencia Late

Jest to pomarańcza, która z wszystkich odmian pomarańczy dojrzewa ostatnia, stąd nazwa „Late”

Rohde Red

Bezpestkowa odmiana o głęboko pomarańczowym kolorze skórki.

Campbel

Pomarańcza słodka która charakteryzuje się szybkim wzrostem, pędy wyposażone są w dużą ilość kolców a drzewo jest większe od zwykłej Valencii.  Wchodzi za to wolniej w owocowanie. Uprawiana na sok przede wszystkim w  Kalifornii.

Olinda

Olinda została wyhodowana w Kalifornii w 1939 a wypuszczona na rynek w 1957.  Zyskała popularność wśród hodowców pomarańczy ponieważ w porównaniu do zwykłej Valencii drzewo Olindy potrafi rodzić dwa razy więcej owoców od niej. Przystosowuje się do trudnych warunków lepiej niż Valencia. Znosi lepiej susze i upały z tego powodu rozpoczęto uprawę nawet w Arabii Saudyjskiej.  Owoce posiadają dużą ilość soku, mają cienką skórkę i ogólnie są dobrej jakości. Olinda dojrzewa od Marca do Czerwca

Marrs

Pomarańcze z pępkiem „navel”

Washington Navel

Washington Navel to druga po Valencii najważniejsza odmiana pomarańczy na świecie i na pewno pierwsza deserowa odmiana. Pochodzi z Brazylii od pomarańczy Bahia z którą jeśli chodzi o cechy morfologiczne jest identyczna lub jest jej lekką mutacją. Została sprowadzona w 1870 roku (drzewo matka żyje do tej pory). Washington Navel jest dominująca odmianą pomarańczy z pępkiem w Brazylii, Kalifornii, RPA, Paragwaju, Japonii i Australii. Owoce są wielkie, okrągłe, z dużym pępkiem, wyjątkowo smaczne, bezpestkowe. Dość łatwo łupią się ze skórki, dojrzewają dość wcześnie i długo utrzymują się na drzewie bez znacznej straty jakości.

Navelina

Fukumoto

Lane Late

Pomarańcza z pępkiem powstała jako mutacja Washington Navel w Australii w roku 1954. Jest jedna z najpóźniej dojrzewających pomarańczy navel na świecie. Drzewo i owoc prawie identyczne z Washington lecz „pępek” wyraźnie mniejszy. Owoc dobrej jakości jako pomarańcza spożywana na świeżo.

Robertson

Skaggs Bonanza

Pomarańcze czerwone „krwawe”

Pomarańcza Krwawa swoją nazwę zawdzięcza czerwonemu zabarwieniu miąższu, soku i czasem skórki owocu. Owoce pomarańczy krwawych są generalnie mniejsze od innych pomarańczy i dojrzewają wcześniej. Pomarańcza czerwona jest często opisywana jako hybryda pomelo z tangeryną lub innym cytrusem, ale jest to nieprawdą. Jest to po prostu mutacja zwykłej pomarańczy słodkiej, spowodowana wzrostem w specyficznych warunkach klimatycznych. Czerwony, purpurowy czy nawet czarny kolor miąższu powodowany jest występowaniem antocyjanów – naturalnych związków, barwników występujących w owocu. Pigment ten jest powszechnie występujący w innych owocach, kwiatach lecz rzadki w świecie cytrusów.

Tarocco

Sanquinello

Moro

Ruby

Cara Cara

Cara Cara jest pomarańczą navel, prawdopodobnie mieszańcem Washington Navel i brazylijskiej pomarańczy Bahia Navel lub mutacją Washington i ze względu na „pępek” zaliczana jest do pomarańczy pępkowych. Częściej jednak ze względu na swój czerwono-różowy kolor miąższu Cara Cara klasyfikowana jest jako pomarańcza krwawa.
Odmiana ta odkryta została w Wenezueli w Valencii w 1976 roku.
Owoce są średniej wielkości, słodkie z małą zawartością kwasku, bardzo popularne w stanach Zjednoczonych.
Drzewo dobrze rośnie na podkładkach citrumelo, cytrangi, poncyrii trójlistkowej i pomarańczy gorzkiej. Uprawiane w Brazyli, Wenezueli, RPA, USA.

Przeczytaj także:

Cytrusy 24 – rośliny cytrusowe ich pielęgnacja i uprawa w doniczce w domu.