Formowanie cytrusów na długim pniu
Dzięki cięciu nadajemy roślinie kształt i formę jaką sobie zażyczymy i jaka do niej najbardziej pasuje. Prowadzenie cytrusa w formie piennej nie jest trudne. U młodej rośliny należy podeprzeć pęd główny palikiem i skierować go pionowo w górę.
Wszystkie istniejące oraz później wyrastające odgałęzienia boczne muszą być usuwane. Gdy pęd główny osiągnie odpowiednią wysokość, należy odłamać jego młody, jeszcze miękki wierzchołek.
W ten sposób zostanie pobudzony wzrost pędów bocznych w górnej części łodygi. Dzięki powtarzanemu cięciu pędów bocznych z czasem utworzy się gęsta, dobrze rozgałęziona korona.
Rośliny cytrusowe łatwo formować, ponieważ tolerują nawet silne cięcie. Forma pienna z kulistą koroną to istne dzieło sztuki… W sprzedaży drzewka takie (w zależności od gatunku) są droższe ze względu na atrakcyjny wygląd.
Kiedy kupujemy cytrusa o pokroju drzewka – w formie piennej, powinniśmy cały czas dbać o dalsze zachowanie jej pięknego pokroju.
Skracamy pędy i systematycznie je uszczykujemy. Jeśli nie będziemy tego robić roślina zatraci swój regularny wcześniejszy wygląd i później trudniej będzie go odtworzyć.
Formowanie cytrusów na długim pniu uzyskuje się także poprzez szczepienie na specjalnych podkładkach na odpowiedniej wysokość. W ten sposób pień drzewka jest podkładką, a korona cytrusem owocującym.
Pokrój naszego drzewka cytrusowego może się zmienić dzięki obciążeniu gałęzi cytrusa przez duże, dojrzałe owoce. Zaginanie gałęzi do dołu przez owoce jest normalne, a my możemy roślinie pomóc przez podpieranie ich. Nie należy się tym przejmować, w końcu uprawiamy drzewka cytrusowe dla owoców.