Podlewanie cytrusów i pielęgnacja

cytrusy

Podlewanie cytrusów i pielęgnacja jest bardzo ważną czynnością w hodowli tych roślin. Bez prawidłowego podlewania uprawa jest niemożliwa.

Odpowiedniego, optymalnego nawadniania można się nauczyć przede wszystkim w praktyce. Wymagania cytrusów są w tym względzie różne, w znacznym stopniu zależą od gatunku oraz stadium rozwoju i rozmiarów. Zapotrzebowanie zależy także od stanowiska.

Jak dobrze podlewać cytrusy?

podlewanie cytrusówGeneralnie podlewamy umiarkowanie – w zależności od temperatury otoczenia i pory roku. Podlewane przez nas cytrusy nigdy nie powinny być zalewane, powinny mieć odpowiedni drenaż odprowadzający nadmiar wody, podłoże musi być dobrze przepuszczalne, a donice powinny mieć otwory w spodzie.

Zostawanie wody w donicy powoduje gnicie korzeni, powstawanie pleśni oraz czasem całkowite zmarnienie rośliny. Lepiej roślinę przesuszyć niż zalać…

Tak więc w okresie spoczynku cytrusów, to jest w zimie podlewamy bardzo zachowawczo. Raz w tygodniu, małymi ilościami, tylko po to by podłoże całkiem nie wyschło.

Kliknij tutaj, aby kupić donice dla cytrusów.

W okresie wiosenno-letnim dostarczamy roślinom nieco więcej wody. Jest to okres największego wzrostu, a temperatura otoczenia jest wyższa co powoduje szybsze wyparowywanie wody z podłoża. Podlewamy także tylko wtedy gdy podłoże wyschnie.

Czynność tą wykonujemy po zachodzie słońca lub wczesnym rankiem, kiedy promienie słoneczne nie padają jeszcze bezpośrednio na roślinę. Nie należy podlewać wodą zimną. Jej temperatura powinna być dostosowana do temperatury otoczenia.

Jaka woda do podlewania cytrusów?

Do podlewania naszego cytrusa najlepsza jest woda deszczowa lub destylowana. Deszczówka to woda, którą rośliny pobierają w środowisku naturalnym.

Jest najbardziej odpowiednia. Dopuszczalna jest woda ze studni głębinowej i czystych strumieni i potoków. Używanie wody chlorowanej z kranu może spowodować, że nasze cytrusy nabawią się Chlorozy i zmarnieją.

Kranówka jest twardą wodą z wapniem co po długim jej stosowaniu powoduje załamanie odczynu podłoża w donicy na zasadowy i marnienie drzewka. Rozwiązaniem jest przegotowywanie kranówki i użycie po odstaniu gdy ulotni się wapń i chlor.

Wodę o twardości 8 do 10 pH cytrusy mogą jeszcze tolerować, pod warunkiem, że postoi ona przez noc i pozbędzie się trochę wapnia. Natomiast wodę o twardości 10 do 12 pH należy przegotować i ostudzić.

Woda twarda 12-19 pH i bardzo twarda – powyżej 18 pH musi być koniecznie zmiękczona. Sklepy oferują środki zmiękczające lub konewki z filtrem, które umożliwiają przygotowanie wody zdatnej do podlewania.

Niestety wielu hodowców z braku możliwości skazanych jest na używanie wody z kranu. Woda miękka o twardości od 4 do 8 pH jest optymalna do podlewania.

Naturalne metody zmiękczania wody a podlewanie cytrusów:

  • przegotowywanie wody i studzenie przed podlewaniem
  • odstawianie wody na jakiś czas w otwartym naczyniu aby ulotnił się wapń
  • dodawanie do litra wody paru kropel soku z cytryny
  • dodawanie do wody odrobinę octu białego (łyżeczka na 4 litry wody)

Więcej: zraszanie cytrusów

Przeczytaj także:

Uprawa cytrusów