Uprawa cytrusów w szklarni
W Polsce dobrym i efektywnym wyborem jest uprawa cytrusów w szklarni. Szklarnie symulują subtropikalny klimat, utrzymując temperaturę między 20 do 35’C, oraz zapewniają zwiększoną wilgotność powietrza. Musimy pamiętać, że cytrusy nie są roślinami tropikalnymi dlatego nie należy przesadzać z wysoką temperaturą w
naszej szklarni, foliaku czy oranżerii.
Szczególnie latem, gdy słońce świeci najmocniej nie możemy dopuszczać do przegrzewania pomieszczenia w którym przebywają rośliny. Górną granicą powinno być 37’C.
Aby nie przekroczyć tej umownie maksymalnej temperatury, konieczne jest wietrzenie szklarni i zacienianie jej dachu specjalnymi roletami. W gorące dni konieczne jest częste podlewanie, ponieważ w szklarni woda odparowuje z ziemi niezwykle szybko.
W zimie w nieogrzewanej szklarni w polskich warunkach przetrwać może tylko pare gatunków cytrusów i to przy założeniu że mrozy nie są wyjątkowo siarczyste. Najbardziej odporne gatunki to przede wszystkim Poncirius Trifoliata i jej hybrydy m.in.
Cytrangi i Citrumelo. Hodowcy, którzy mają szczęście posiadać szklarnie ogrzewane, mogą w nich przez cały rok przetrzymywać wszystkie gatunki i odmiany cytrusów. Wtedy w zimie należy zapewnić temperaturę w granicach od 5 do 15’C.
Dużo owoców cytrusowych dojrzewa zimą więc aby nie zakłócić tego procesu musimy w naszej ogrzewanej szklarni dostarczyć wystarczającą ilość światła. Jeśli nie możemy liczyć na więcej niż 5 do 6 godzin w pełnym słońcu konieczne jest doświetlanie.
Przeczytaj także:
Gdzie kupić szklarnie? W sklepie Arlen Team – są wytrzymałe na porywiste wiatry: https://sklep.arlenteam.pl/