2019-01-08

Właściwości cytryny – wartości odżywcze kwaśnego soku z cytryny

cytrusy

Cytryna zwyczajna (z łac. Citrus limon) jest owocem dość popularnym w Polsce, choć sprowadzanym, dostępnym przez cały rok. Chyba każdemu znany jest jej kwaśny smak oraz fakt, iż zawiera spore ilości witaminy C, a więc często stosujemy ją przy przeziębieniach i w okresie jesienno-zimowym, jako dodatek do herbaty i nie tylko.

Warto bliżej przyjrzeć się, jakie ma cytryna właściwości odżywcze oraz czy stwierdzenie „cytryna jako lekarstwo” nie jest przesadzone.

Cytryna jako lekarstwo

Cytryny już w XVIII wieku były znane jako lekarstwo na szkorbut. W 1720 roku jedzenie cytryny pomagało na tę przypadłość szczególnie marynarzom długo przebywającym na morzu. Spożywali oni obowiązkową dzienną dawkę soku z cytryny, dzięki czemu szkorbut przestał być problemem.

Czy współcześnie cytryna jako lek ma rację bytu? Ogólnie rzecz biorąc jej składniki pomagają przy leczeniu nowotworu, w cukrzycy, wzmacniają układ odpornościowy pomagając przy leczeniu grypy czy przeziębienia.

Nie do podważenia jest więc cytryna i jej właściwości lecznicze. 

Dodatkowo sok z cytryny łagodzi migrenę, pomaga w walce z przygnębieniem i depresją oraz działa antyseptycznie.

A to wszystko dzięki składnikom, jakie w cytrynie się znajdują.

Właściwości soku z cytryny i wartości odżywcze

Najczęściej z cytryny wykorzystujemy właśnie sok. Sok z cytryny właściwości zdrowotne ma uzależnione od jego składników. Jego charakterystyczny kwaśny smak kryje w sobie bogactwo składników.

Przede wszystkim to witamina C oraz witaminy z grupy B i witamina E. To także rutyna, beta-karoten oraz mikroelementy, z których można wymienić magnez, żelazo, potas i sód.

Najlepiej pić go przygotowanego na świeżo, wtedy sok cytrynowy działanie swoje będzie miał najlepsze.

To wcześniej wspomniane wspomaganie przy przeziębieniach, walce z rakiem, depresją czy migreną.

Gdzie kupić sok z cytryny?

Sok z cytryny BIO kupisz w sklepie zielarskim https://mojanatura.pl/glowna/2023-sok-cytrynowy-bio-1000ml-horeca-8016438001191.html

sok cytrynowy z sycylii

Jakie witaminy ma cytryna?

Witaminy w cytrynie to, wszystkim znana królowa odporności, witamina C, która jest niezwykle potrzebna nie tylko do utrzymania odporności na odpowiednim poziomie, ale także pomagająca w walce z chorobami cywilizacyjnymi.

Jakie witaminy ma jeszcze cytryna? Jest to witamina E – zwana witaminą młodości, jest ważnym przeciwutleniaczem, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni czerwone krwinki oraz wspomaga leczenie chorób serca i miażdżycy.

W owocu tym występują również witaminy z grupy B, które m.in. odpowiadają za ochronę układu nerwowego, ochronę wzroku czy uczestnictwo w produkcji czerwonych krwinek. Jak widać cytryna posiada witaminy dość istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka w każdym wieku.

Bogate źródło witaminy C

Najwięcej uwagi należy oczywiście poświęcić witaminie C, dzięki której cytryna wartości odżywcze ma niebanalne, gdyż posiada bardzo duże stężenie tego składnika. Jej obecność w organizmie zapobiega w 40% udarom mózgu, znacznie pomaga oczyścić komórki z wolnych rodników, które mogą być przyczyną miażdżycy, nowotworów, cukrzycy i przedwczesnego starzenia się organizmu.

Pomaga także odżywiać odpowiednio stawy oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Cytryna – witamina C to słowa, które idą ze sobą w parze i powinny tak właśnie być kojarzone.

Jakie ph cytryny?

Niech nikogo nie zmyli tutaj kwaśny smak. Ph soku z cytryny jak i samej cytryny utrzymuje się w granicach od 2 do 2,5, a więc ma odczyn zasadowy, dzięki czemu alkalizuje organizm pozwalając na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która jest tak niezwykle ważna dla zachowania zdrowia naszego organizmu.

Właściwości przeciwnowotworowe cytryny

Poprzez dużą zawartość witaminy C cytryna ma dość silne właściwości antynowotworowe. Jak pokazują badania to właśnie ograniczenie przyjmowania węglowodanów, a zwiększenie ilości witaminy C w codziennej diecie, może nas uchronić przez rozwojem raka w organizmie.

Dlatego nie należy zastanawiać się czy jedzenie cytryny jest zdrowe, ale po prostu mieć ją na stałe w naszym menu.

Cytryna na reumatoidalne zapalenie stawów

Jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest jej współdziałanie przy wytwarzaniu kolagenu w stawach, który jest najważniejszym składnikiem chrząstek stawowych, gdyż ma wpływ na ich wytrzymałość i odporność.

Właściwości cytryny mają więc wpływ na zdrowie naszych stawów, a także mogą łagodzić RZS, gdyż jak inne owoce ma działanie przeciwzapalne.

Czy cytryna zakwasza organizm?

Zakwaszenie organizmu nie ma nic wspólnego z kwaśnym smakiem składników, analogicznie cytryna oczywiście nie będzie go zakwaszać. Jej ph jest zasadowe, a więc ten owoc świetnie działa, ale na odwrót – pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Właściwości odchudzające i antycellulitowe cytryny

Cytryna i jej właściwości odchudzające? Brzmi ciekawe, dlatego można głębiej zastanowić się nad tym, czy jedzenie cytryny na odchudzanie ma jakikolwiek wpływ.

Otóż ma. Cytryna właściwości oczyszczające jelita z toksyn ma szczególnie przy spożywaniu na czczo szklanki wody z sokiem z cytryny. Taki zabieg pomaga w lepszej przemianie materii, w hamowaniu apetytu, zmniejszeniu wchłaniania cukrów oraz zapobiega zaparciom.

Zobacz także zioła na oczyszczanie organizmu.

Usuwanie toksyn z organizmu działa również antycellulitowo, gdyż znajdują się one w komórkach tłuszczowych zgromadzonych pod skórą.

Czy picie herbaty z cytryną jest szkodliwe dla zdrowia?

Cytryna w herbacie szkodzi tylko wtedy, gdy dodamy ją do naparu zawierającego fusy. Wchodzi ona wtedy w reakcję z aluminium zawartym w liściach herbaty, wytwarzając groźny dla organizmu cytrynian glinu.

Sok cytrynowy do herbaty najlepiej więc dodawać, gdy napar jest czysty oraz gdy herbata nieco przestygnie – wtedy pod wpływem gorąca nie tracimy cennej witaminy C z cytryny. Ponadto sama herbata zawiera przeciwutleniacze i poprawia nastrój.

Kuchenne zastosowanie cytryny

Przechowywanie cytryn w naszej kuchni – najlepiej w lodówce, bo to wydłuża ich świeżość – powinno także wiązać się z ich wykorzystaniem w przygotowywanych potrawach.

Bardzo popularne jest podawanie plasterka cytryny do ryby – niweluje nieprzyjemny jej smak. Ponadto do niektórych ciast dodawana jest starta skórka od cytryny, co dodaje niezwykłego aromatu.

Cytrynę warto dodać przy gotowaniu ryżu czy kaszy dla lepszego ich aromatu, zamoczyć w wodzie z cytryną zwiędłą sałatę czy dodawać do tłustych potraw, aby były lekkostrawne.

Zastosowanie cytryny w kosmetyce

Cytryna właściwości kosmetyczne ma niebagatelne. Jej sok rozjaśnia i nawilża skórę, a także działa na nią oczyszczająco – plasterek cytryny należy wycisnąć na płatek kosmetyczny i w taki sposób przemywać problematyczną cerę.

Odpowiednio przygotowany sok z cytryny może być także naturalną kuracją przeciw zaskórniakom na twarzy. Zmieszany natomiast z sodą oczyszczoną jest świetnym wybielaczem dla zębów. Cytrynę można stosować także, jako rozjaśniacz do włosów oraz odżywkę do paznokci.

Przy okazji zapraszam Cię do uruchomienia hodowli cytryny we własnym domu:

To naprawdę wciąga i wiesz co jesz 🙂

Źródło: https://sklepy-zielarskie.pl/

Uprawa cytrusów