Citrus Greening – zielenienie cytrusów nowa plaga

cytrusy Miniony rok 2013 był dla przemysłu cytrusowego Florydy najbardziej tragicznym od wielu lat. Przez chorobę bakteryjną cytrusów zwaną citrus greening – w Azji Huanglongbing (HLB) lub Chorobą Żółtego Smoka, tamtejsze zbiory spadły o ponad 10%, nie mówiąc już o ogólnym pogorszeniu jakości owoców. Zielenienie cytrusów zostało stwierdzone już w całym stanie, a utrapieniem hodowców jest brak antidotum na powstrzymanie zarazy.

Zielenienie cytrusów rozprzestrzenia się dzięki maleńkiemu, owad powodujacy HLB czyli citrus greeningazjatyckiemu owadowi citrus psyllid, który żeruje na drzewach cytrusowych i roznosi bakterie odpowiedzialną za plagę.  Choć choroba ta została na Florydzie rozpoznana wcześniej – w 2005 roku to jednak dopiero teraz zbiera ona największe żniwo.  Warto dodać że w Azji, Afryce, Półwyspie Arabskim i Brazylii choroba ta panoszy się już od dawna. Powstała w Azji a jej początek datuje się na koniec XIX wieku. Na jej skutek owoce stają się niejadalne, gorzkie i opadają z drzewa zielone lub na wpół zielone zanim całkowicie dojrzeją. citrus greening zielenienie cytruusów - chore owoce Owoce mają nietypowy kształt, są za małe, nie nadają się do spożycia ani na soki. Liście zainfekowanego drzewa cytrusowego zmieniają barwę na jasnozieloną. Najbardziej zarażone drzewa giną w ciągu paru lat.  Choć dotyczy to bez wyjątku wszystkich gatunków i odmian cytrusów to głównie pomarańcze znoszą chorobę najgorzej i ich straty są największe. Jest to przed tornadami, pojawiającymi się systematycznie przymrozkami, i rakiem bakteryjnym największy czynnik redukujący zbiory cytrusów. Szacuje się, że od 2006 do zielenienie cytrusów citrus greening hlb liście2013 roku zielenienie cytrusów kosztowało gospodarkę Florydy ok 4.5 miliarda dolarów i utratę miejsc pracy ok.  8 tysięcy osób. Wielu mniejszych plantatorów zaprzestało upraw i sprzedało ziemie z sadami pod inne inwestycje, a nawet najwięksi  robią co mogą aby przetrwać. Floryda jest drugim na świecie eksporterem soku pomarańczowego po Brazylii i aby się to w przyszłości nie zmieniło, w sprawę zaangażował się już Rząd Amerykański oraz Departament Rolnictwa. Głównym celem jest wynalezienie lekarstwa na Citrus Greening i powstrzymanie jej ekspansji, choć potwierdziły się już dowody na pojawienie się bakterii we wszystkich południowych stanach Ameryki Północnej. Pomoc niespodziewanie niosą firmy i wielkie koncerny jak Coca-Cola, która rozpocznie kampanie zakładania nowych sadów na 25 tysiącach akrów ziemi i wyda na ten cel ponad 2 miliardy dolarów.
Prognozuje się, że w najbliższych latach straty w zbiorach spowodowane przez zielenienie cytrusów mogą wynieść nawet 40%. Jako środki zapobiegawcze stosuje się opryski na owady przenoszące chorobę, hodowanie naturalnych wrogów citrus psyllid (bzygów, kilku gatunków os),  poszukiwanie nowych odpornych na nią odmian, rozmnażanie i uprawę młodych drzewek tylko w warunkach szklarniowych, embargo sprzedaży drzewek do innych stanów gdzie uprawiane są cytrusy.

Przeczytaj także: