Cytrusy w ciąży – jeść czy nie

cytrusyTo pytanie zadaje sobie każda przyszła mama. Zwłaszcza ta, którą w tym okresie „gnębią” zachcianki związane z owocami cytrusowymi. Cytrusy w ciąży to temat wiele razy poruszany przez lekarzy, którzy dzielą się na ich zwolenników oraz przeciwników. Przeciwnicy głównie ostrzegają przed zatruciami pryskanymi  cytrusami oraz powodowaniem alergii u niemowlęcia przez cytrusową dietę matki. Jeśli chodzi o pryskane cytrusy to zatrucia mogą owszem występować ale tylko wtedy gdy zostanie spożyta lub polizana nieumyta skórka cytrusa, którą zwykle pokrywają wosk oraz środki zabezpieczające przed psuciem owocu. Ciężarne kobiety powinny zwrócić na to szczególną uwagę aby wręcz wyparzać skórki owoców cytrusowych przed obieraniem.

pomarańcza z pempkiem navel
Faktem jest że cytrusy mogą i powodują alergię. Niektórzy pediatrzy, choć budzi to kontrowersje, odradzają nawet podawanie cytrusów dzieciom do piątego roku życia ze względu na wywoływanie niepożądanych skutków alergicznych… Można jednak powiedzieć że ograniczone spożywanie dobrze umytych owoców w czasie ciąży jest wskazane. Nie należy, mimo ogromnego apetytu w tym okresie, przesadzać w konsumowaniu smacznych mandarynek, pomarańczy i innych owoców cytrusowych. Wszystko w granicach rozsądku. Inna sprawa to okres po porodzie, kiedy kobieta karmi piersią. Wtedy owoce cytrusowe powinny zniknąć z diety.
Podsumowując – cytrusy w ciąży – tak, ale w rozsądnych ilościach.

Przeczytaj także: