Mączniak prawdziwy i rzekomy

cytrusy

W wypadku mączniaka prawdziwego liście są z obu stron pokryte białawym mączystym nalotem, który udaje się zmyć. W razie silnego porażenia chore części rośliny brązowieją i obumierają.

Mączniak rzekomy objawia się białawoszarym, pleśniowym nalotem na spodniej stronie liści, natomiast na wierzchu występują jasno lub ciemnożółte plamy.

mączniak prawdziwy i rzekomy Silnie porażone części cytrusa mogą zaschnąć i obumrzeć. Mączniak prawdziwy to choroba dotykająca bez wyjątku wszystkie rodzaje cytrusów, choć jedne są na nią bardziej podatne a inne mniej. Do cytrusów które łatwiej „łapią” mączniaka należą pomarańcze słodkie i większość rodzajów mandarynek.

Zwalczanie mączniaka

Porażone liście i inne części rośliny usunąć i zniszczyć. Opryskać roślinę i podlać odwarem ze skrzypu. Można też zastosować środki takie jak: Score 250 EC, Topsin M 500 SC, Polyversum WP, Amistar 250 SC.

Odwar ze skrzypu przygotowuje się według przepisu:

500 g świeżego lub 150 g suszonego skrzypu moczyć przez 24 godziny w 5 litrach wody, następnie gotować pół godziny na małym ogniu. Ostudzić, przecedzić, rozcieńczyć wodą w stosunku 1:5.

Przeczytaj także:

Uprawa cytrusów