Zimowanie cytrusów w domu

cytrusyCytrusy jak wiele innych roślin potrzebują specyficznych warunków do zimowania. Zimowanie to okres ich spoczynku, kiedy wzrost zostaje zahamowany a drzewko zdaje się „przesypiać” zimniejszy okres w roku. Z punktu widzenia hodowcy jest to mało ciekawy czas w uprawie jednak wbrew pozorom dla cytrusów jest bardzo ważny.

Warunki do zimowania cytrusów

Większość cytrusów powinniśmy zimować w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura oscyluje w przedziale od 5 do 15 stopni Celciusza. Cytrusy tzw. mrozoodporne czyli te które znoszą niższe temperatury mogą bez ryzyka doświadczać mrozu jednak zaleca się temperaturę powyżej zera stopni.

U wielu gatunków i odmian cytrusów finalne dojrzewanie owoców następuje właśnie w zimie. Dla tych roślin należy zapewnić temperaturę do 15 stopni o ile nie chcemy czekać z dojrzeniem owoców do wiosny.

zimowanie cytrusów
Zimowanie cytrusów to czas kiedy nie powinniśmy ograniczać naszym roślinom dostępu do słońca czy światła. Często należy nawet doświetlać miejsce zimowania. Brak światła powoduje zrzucanie liści i owoców.
Trzymanie drzewek cytrusowych w ogrzewanym pomieszczeniu – szczególnie w pobliżu kaloryferów jest złym pomysłem. Suche powietrze bijące z grzejników niszczy rośliny. Wiąże się z tym opadanie liści, pojawienie się szkodników. W zimie zaleca się w dalszym ciągu zwilżanie drzewek miękką wodą.
Podlewanie cytrusów podczas zimowania powinno być bardzo ograniczone, czasem nawet ograniczone do spryskiwania liści.
W zimie unikamy nawożenia doglebowego i dolistnego. Z tego rodzaju zabiegami czekamy do wiosny.

Po prawidłowo spędzonym okresie zimowania, cytrusy na wiosnę ruszają intensywnym wzrostem i kwitnieniem.

Przeczytaj także: