Przycinanie i prześwietlanie cytrusów

cytrusy w nich drzewka cytrusowe m.in. z tego powodu powinny być przycinane. Cytrusy w donicach, które nie są reguralnie cięte, mogą ogałacać sie z liści, rozrastać nadmiernie na boki i stawać się zbyt duże. Czasem gorzej kwitną i owocują. Przycinanie cytrusów jest konieczne dla roślin, które nadmiernie rozrastają się na boki. Usuwa się wtedy pędy suche lub obumarłe oraz skraca za długie. Pobudza to wzrost nowych pędów i nadaje roślinie zwarty pokrój. Młode, jeszcze miękkie pędy powinny być uszczykiwane paznokciami. Dzięki temu uzyckuje się lepsze rozkrzewienie rośliny. Powoduje to co prawda brak lub opuźnienie kwitnienia, ale po pewnym czasie roślina zakwita bardziej obficie i jest gęsto rozgałęziona.

Cięcia dokonujemy raz – dwa razy na rok. Wiosną, w marcu, gdy drzewka zaczynaja rosnąć i jeśli to konieczne jeszcze w sierpniu – wtedy roślina zdąży jeszcze wypuścić nowe pędy przed okresem spoczynku.  Zawsze należy ciąć tuż nad pąkiem liściowym skierowanym na zewnątrz, dzięki czemu nowe pędy też będą rosły w tę stronę. Miejsce przycinania musi być gładkie, aby brzegi rany nie popękały. Tniemy ostrym i czystym sekatorem. Ranę smarujemy specjalną maścią (ze sklepu ogrodniczego), aby nie doszło do rozwoju choroby.

Formowanie roślin cytrusowych

Poprzez cięcie pędów możemy rośliny cytrusowe formować na odpowiadającą nam formę. Istnieją trzy podstawowe style formowania cytrusów: swobodny (krzak),  rozpinanie gałęzi na kratce lub przy ścianie (szczególne popularne w krajach o klimacie subtropikalnym gdzie drzewka cytrusowe rosną w gruncie), oraz formowanie w formie piennej „drzewko” – z koroną bardziej zwartą, luźną, kulistą, bonsai itd. Każdy może decydować jaką formę przybierze jego roślina. Formowanie cytrusów należy rozpocząć już od młodej rośliny, aby później uniknąć drastycznego cięcia.

Przeczytaj także:

Cytrusy 24 – rośliny cytrusowe ich pielęgnacja i uprawa w doniczce w domu.