Cytryna Meyera

cytryna zwyczajna
Cytrus ten jest naturalnym mieszańcem cytryny i pomarańczy cytryna meyera(najprawdopodobniej słodkiej ) lub cytryny i mandarynki. Został wychodowany w Chinach skąd po raz pierwszy został sprowadzony do Stanów Zjednoczonych przez badacza z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa – Franka Nicholasa Meyera. Od jego nazwiska roślinę tą nazwano Cytryną Meyera.

Cytryna Meyera – wygląd

Citrus Meyeri jest drzewem o stosunkowo niewielkich rozmiarach. Rośnie na wysokość 2 do 3 metrów. Jego liście są ciemno zielone, z połyskiem, średniej wielkości, ostro zakończone. Kwiaty mają kolor biały z domieszką różu lub purpury, intensywnie pachnące. Roślina z rzadka posiada ciernie.
Owoce Cytryny Meyer różnią się znacznie od owoców zwyczajnej cytryny. Są bardziej zaokrąglone i posiadają cieńszą skórkę. W zależności od klimatu, szerokości geograficznej i warunków uprawy, cechy owoców są bardzo zróżnicowane. Niektóre owoce mogą przypominać bardziej pomarańcze, dlatego Meyer to inaczej pomarańczowa cytryna. Średnia wielkość to 5.7-7.5 cm szerokości i 6.25-9 cm wysokości. Ich kolor także wydaje się być ciemniejszy, przechodzący nawet w pomarańczowy. Owoc zawiera znacznie mniej kwasu cytrynowego niż jest to u cytryn. W smaku jest smaczniejszy, słodszy. Miąższ jagody jest ciemno żółty, przeważnie podzielony na 10 segmentów, z pestkami w liczbie od 8 do 12. Jeden owoc zawiera 4 g węglowodanów (z tego 1 g cukrów), 1 g białka, 1 g sodu poza tym wapń i oczywiście witamine C.

Cytryna Meyera – uprawa

Cytryna Meyera uprawiana jest w ciepłym klimacie. W uprawie potrzebuje dużo światła. Toleruje pełne słońce. Wymaga temperatury 25-30′ Celciusza, jednak jeśli chodzi o zakres tolerancji  temperatury minimalnej i maksymalnej jest bardziej podobna do pomarańczy słodkiej niż do cytryny.  Tak jak pomarańcza znosi spadki temperatur poniżej zera oraz jest bardziej wytrzymała na wysokie temperatury powietrza niż cytryna. Cytrus ten nie znosi obfitego podlewania – nadmiar wody go zabija. Hodując go w donicy należy zapewnić grubą warstwę drenażu. W zimie podlewamy bardzo umiarkowanie.  Uprawiając roślinę z pestki w optymalnych warunkach, możemy doczekać się jej owocowania już po 4 latach.
Gatunek jest bardzo płodny lecz w warunkach domowych owoce mogą dojrzewać nawet rok. Ważną rzeczą jest osłanianie drzewka od wiatru gdy rośnie w ogrodzie.
Cytryna Meyera szczepiona jest zwykle na podkładkach z Pomarańczy Słodkiej i niektórych odmian cytryny (np. Volkamer), Poncirus Trifoliata, Flying Dragon. Unika się i odchodzi od szczepienia na Pomarańczy Kwaśnej w uprawie zewnętrznej ze względu na jej przewodnictwo Tristezy, choroby która w połowie  XX wieku przetrzebiła plantacje cytrusów na całym świecie. Właśnie przez wirusa wywołującego Tristezę w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku wyhodowano w Stanach Zjednoczonych, w Californii nowego Meyera uodpornionego na chorobę, nazwanego w 1975 roku Improved Meyer (Ulepszony Meyer). Niektóre szkółki cytrusów zrezygnowały ze szczepienia sprzedawanych drzewek tej cytryny ponieważ dobrze rozwija się ona i owocuje  także po rozmnożeniu wegetatywnym – z ukorzenionych gałęzi.
Obecnie cytrus uprawiany jest dla własnego użytku w Kalifornii i na Florydzie.
Owoce tego gatunku, z powodu cienkiej skórki nie nadają się do długotrwałego transportu i przechowywania, dlatego roślina ta nie jest uprawiana na szeroką skalę mimo iż owoce są bardzo smaczne.
Przemysłowo dla koncentratów hodowana jest w Texasie, Queensland w Australii i w Nowej Zelandii.meyera
Cytryna meyera cytryna meyera

Przeczytaj także:

Cytrusy 24 – rośliny cytrusowe ich pielęgnacja i uprawa w doniczce w domu.