Cytron czyli cedrat – Citrus medica

cytrusyCytron – pochodzenie

Cytron znany również jako cedrat był pierwsza rośliną cytrusową cytronuprawianą w Europie. Pochodzi on prawdopodobnie z Indii gdzie jest uprawiany od kilku tysięcy lat. Jest to pierwszy owoc cytrusowy który został przywieziony do krajów śródziemnomorskich przez Aleksandra Wielkiego, a święte księgi żydowskie wspominały o nim na kilkaset lat przed naszą erą. Biblia opisuje owoc zwany Etrog jako rytualny owoc związany z żydowskim świętem Kuczek. Widnieje on na monetach wodza izraelskiego Mochabeusza z 136 r. p.n.e. Również w Indiach cytron związany jest z kultem religijnym. Uprawa cytrona rozpowszechniła się najpierw w Persji, w krainie zwanej przez Rzymian Medią. Stąd łacińska nazwa cytrona – Citrus medica od Medii. Cytron nazywany był przez Rzymian jabłkiem medyjskim. Gatunek ten nie występuje w stanie dzikim. Rośnie w klimacie subtropikalnym i tropikalnym. Obecnie cytrona uprawia się w Azji południowo-wschodniej i Azji Mniejszej, na obrzeżach Morza Śródziemnego w Europie i Afryce oraz w Stanach Zjednoczonych.

Cytron – wygląd i charakterystyka

Cytron jest niewielkim, wolno rosnącym krzewem o luźnej niesymetrycznej koronie, osiągającym 4,5 metra. Liście są duże ciemnozielone na brzegach piłkowane, jajowate i zaokrąglone na końcach. Młode liście i pędy cytrona są często purpurowo zabarwione. Pędy mają liczne długie ciernie. Pąki kwiatowe są lekko zabarwione na różowo. Kwiaty sa duże o średnicy 3-4 cm, białe, pachnące. Owoce zawiązują się wiosną, są wydłużone (czasem osiągają długość do 30 cm) i mają żółtą skórkę. Skórka owoców cytrona jest w zależności od odmiany gładka. nierówna brodawkowana, pomarszczona, tłusta i bardzo gruba. U niektórych odmian miąższ zajmuje nie więcej niż 15% całego owocu. Owoce zawierają niewiele małych nasion. Miąższ niektórych odmian jest kwaśny np. Etrog, China, Diamant lub słodki jak u Dulcia czy Corsican. Owoce cytrona mają silny i charakterystyczny zapach, znajdujący się w skórce, która jest także użyteczną częścią owocu. Kandyzowana skórka cytrona była składnikiem słynnych bakalii Wschodu. W Chinach i Japonii cytron uprawiany jest w doniczkach jako roślina ozdobna, a także związany jest z kultem religijnym. Drzewo cytrona jest bardzo wrażliwe na niskie temperatury, dlatego nie wszędzie może być uprawiane. Rośliny uprawiane w doniczce wchodzą późno w okres owocowania – nawet po kilku latach i rosną nieco słabiej. Rośliny te rozmnażają się też nieco słabiej przez sadzonki. Są trudniej dostępne w sklepach ogrodniczych. Najpopularniejszą ornamentalną odmianą cytrona jest Ręka Buddy.

Przeczytaj także:

Cytrusy 24 – rośliny cytrusowe ich pielęgnacja i uprawa w doniczce w domu.